Wednesday, 20 May 2015

Silat dan Ilmu Perang Orang Melayu

Dalam Tuhfat Al-Nafis ada menggambarkan tentang peperangan atau pertempuran di mana pahlawan menggunakan Silat di samping menggunakan pelbagai bentuk dan jenis senjata mengikut kesesuaiannya seperti berikut:


Shahdan: setelah selesai mensyuarat dan muafakat maka Yam Tuan Muda pun menyuruh Bugis-Bugis itu memusung.  Kemudian lalu disuruhnya langgar kubu Terampak itu lalu dikeluarilah oleh orang Siak dan orang Siantan mana-mana yang sebelah dia.  Maka beramok-amoklah dan berbedil-bedil meriam lela rentakanya, kemudian berapat bercencangkan kelewang dan pedang dan lembing, kemudiab berapat bertikam keris pendek, bercekak pinggang, sama seorang maka sangatlah ramainya perang itu kerana sama-sama tidak tidur; Anak Selangor dan Anak Siak (Tuhfat Al-Nafis: 1965. Hal 108).


Rentaka Melayu (meriam kecil, jika kini mungkin bersamaan dengan mortar).


Rentaka Melayu bermotifkan naga.


Petikan Tuhfat Al-Nafis di atas memperlihatkan suasana dalam strategi perang Melayu, ketika tempur jarak jauh mereka memuras menggunakan bedilan atau tembakan meriam lela rentaka, apabila kedua pihak semakin rapat mereka menggunakan senjata panjang seperti lembing atau tombak untuk meradak lawannya.  Apabila kedudukan lawan telah dekat mereka menggunakan senjata yang lebih pendek daripada lembing seperti pedang, sundang dan kelewang untuk mencencang lawan.  Senjata seperti keris pendek hanya digunakan ketika lebih rapat dengan kaedah tikaman.  Manakala apabila musuh telah terlalu rapat dan senjata tidak dapat digunakan atau ketiadaan senjata, mereka akan bertarung dengan Silat atau beradu tenaga dengan mengangkat atau membanting lawan ke tanah (Anuar, 2008).


Ini menunjukkan kaedah peperangan (warfare) sejak dahulu hingga kini tidak berubah kecuali kecanggihan teknologi senjata.  Jika dibandingkan dengan peperangan moden, seperti Perang Teluk (Contoh yang pernah digunakan oleh Allahyarham Tuan Haji Anuar Abd. Wahab kepada penulis dan kawan-kawan yang ketika itu pegawai muda Angkatan Tentera Malaysia, ATM), pihak US telah membantai Iraq menggunakan misil terlebih dahulu, diikuti dengan operasi udara dan akhirnya menggunakan infrantri untuk menawan lokasi-lokasi penting di daratan.


Allahyarham Tuan Haji Anuar juga ada bertanya kepada penulis dan rakan-rakan yang ketika itu melawat beliau di rumah selepas pentauliah sebelum melapor ke unit masing-masing, "Apa beza saya pendekar dan kamu semua tentera?".  Semua yang ada cuma melopong tanpa sebarang jawapan untuk persoalan tersebut.


 
Lalu beliau menjawab, "...Saya dan kamu diajar berperang, cuma saya dengan kaedah tradisi menggunakan senjata tradisi, sebaliknya kamu secara moden dengan senjata moden...maka samalah kita...macam kamu semua beruntung kerana ada dua kaedah iaitu tradisi dan moden...".


 
Kesimpulan yang dapat penulis buat ialah, Silat merupakan ilmu perang orang Melayu, bukan sekadar mempertahankan diri sahaja.


Manakala Tuan Haji Anuar pula menyimpulkan bahawa sejak dahulu (zaman kerajaan Melayu Tua) hingga sekarang dan akan datang, yang bertanggungjawab di dalam isu keselamatan ialah orang Silat.  Jika dahulu yang berperang ialah orang yang ada ilmu Silat, yang menentang penjajahan Portugis, Inggeris, Belanda dan Jepun juga orang Silat, yang melawan kekejaman Komunis juga orang Silat, dan ada orang Silat yang masuk tentera untuk berperang seperti Allahyarham Leftenan Adnan Saidi dan kini pegawai kadet di Akademi Tentera Malaysia (ATMA) dan kini Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) diajar Silat selain ilmu peperangan konvensional.


Rujukan:

Anuar Abd. Wahab, 2008.  Silat: Sejarah Perkembangan Silat Melayu Tradisi dan Pembentukan Kurikulum Silat Malaysia Moden.  Bangi: Hizi Print Sdn. Bhd.

www.bing.com/image: Lela, Rentaka, Meriam.

www.bing.com: Gulf War.

Perjumpaan Penulis dan rakan-rakan pegawai muda ATM (ATMA Pengambilan 9, Intake 2003/2007) di rumah Allahyarham Tuan Haji Anuar pada tahun 2007 (Lawatan sebelum melapor ke pasukan/unit masing-masing).

No comments: