Wednesday, 7 September 2016

Pertubuhan Seni Gayung Fatani Malaysia (PSGFM) di France - Sekilas Pandang

Kali ini kita berpeluang meyelusuri sejarah ringkas bagaimana PSGFM bertapak di bumi Perancis.  Marilah kita memanjatkan doa dan menyedekahkan bacaan Al-Fatihah kepada para guru yang telah berjuang mengembangkan Seni Gayung Fatani di sana seperti Allahyarham Tuan Haji Anuar Abd. Wahab AMN (Guru Utama PSGFM), Allahyarham Tuan Haji Basiron (Mantan Pengerusi PSGFM selepas Allahyarham Tuan Haji Anuar Abd. Wahab) dan Allahyarham Tuan Raban (Guru PSGFM France).


PENGASAS

Allahyarham Tuan Raban, Pengasas dan Guru PSGFM Perancis.
(http://www.culture-silat.fr/seni-gayung-fatani/biographies/tuan-raban/)

Ia bermula dengan seorang insan hebat, Allahyarham Tuan Raban (meninggal dunia pada Oktober 2015), seorang warga Indonesia yang menetap di sana.  Beliau mula mengajar beberapa pencak silat di Perancis pada tahun 1978 seperti Pencak Silat Setia Hati Terate, Harimau dan Cikalong.  Allahyarham mula membawa masuk Seni Gayung Fatani pada tahun 1980 dengan menggunakan nama Penchak Silat Seni Gayong Fatani Malaysia - France.

Allahyarham Tuan Raban dalam sebuah majalah seni beladiri terbitan tahun 1990.


PERKEMBANGAN SENI GAYUNG FATANI DI FRANCE

Pada tahun 1989, Allahyarham Tuan Raban terus mengambil langkah proaktif dalam memperkenalkan Seni Gayung Fatani di bumi Perancis apabila menganjurkan satu persembahan silat di hadapan Presiden Perancis ketika itu M. Francois Mitterand dan Datuk Bandar M. Jacques Chirac.  Persembahan itu telah dijayakan sendiri oleh Guru Utama PSGFM, Allahyarham Tuan Haji Anuar Abd. Wahab AMN.

Pada tahun 1990, PSGFM melalui Allahyarham Tuan Haji Basiron telah membuat persembahan pertama di Fesival Sedunia Seni Beladiri Ke-5 di Bercy, Paris.

Pada tarikh yang tidak diketahui, kelihatan Allahyarham Cikgu Basiron (berbaju putih kiri sekali), Cikgu Aminuddin (anak Allahyarham Tuan Haji Anuar Abd Wahab, berbaju kelabu) dan Cikgu Abdul Rahman (melutut kedua kiri) bergambar kenangan dengan anak gelanggang PSGFM France.


BERGELANGGANG

Sesi pembelajaran pada peringkat awal adalah secara bengkel di mana guru Seni Gayung Fatani didatangkan khas dari Malaysia dan mengajar warga di sana dalam satu tempoh tertentu.  Ia bermula pada tahun 2001 di Paris oleh Guru Kanan Aziwahija, tahun 2002 di Paris oleh Allahyarham Tuan Haji Anuar Abd Wahab dibantu oleh Guru Kanan Aziwahija dan pada tahun 2003 sekali lagi di bawah kelolaan Guru Kanan Aziwahija di Paris.  Pada tahun 2004, bengkel dikelolakan pula oleh Guru Kanan Halim Hamit (kini Timbalan Guru Utama) juga bertempat di Paris.  Sejak tahun 2004, Allahyarham Tuan Raban telah meminta kepada Allahyarham Tuan haji Basiron agar cikgu Halim Hamit dijadikan jurulatih PSGFM France.

Bermula tahun 2005, kaedah pembelajaran berubah apabila kali ini pesilat dari France pula datang ke Malaysia untuk menuntut ilmu.  Sejak tahun 2005 sehingga sekarang (sudah 11 tahun pada tahun 2016) tanpa gagal mereka hadir ke Malaysia untuk melanjutkan pelajaran mereka di dalam Seni Gayung Fatani sehingga ada di antara mereka telah menjadi Ketua Jurulatih Antarabangsa - Cikgu Jerome.

Dari kanan: Allahyarham Tuan Haji Basiron, Allahyarham Tuan Raban dan Cikgu Halim Hamit.


Latihan pertama di Malaysia pada tahun 2005.


Latihan di Malaysia pada tahun 2007.


Tahun 2007, selain hadir menjalani latihan di Malaysia, mereka juga diberi penghormatan melakukan persembahan silat di hadapan pengantin.


Latihan di Malaysia pada tahun 2014.


Bergambar kenangan selepas tamat Ujian Penilaian Silat pada tahun 2013.


Antara pengamal Seni Gayung Fatani di Paris.


TERUS BERKEMBANG

Pada tahun 2003, PSGFM France telah mendapat kepercayaan untuk menjayakan persembahan silat di hadapan Perdana Menteri Malaysia ketika itu Tun Dr. Mahathir Mohamad yang melawat Monaco.

Pada tahun 2005, mereka telah melancarkan laman sesawang mereka dengan menggunakan nama Culture Silat (http://www.culture-silat.fr/) yang menjadi tanda perkembangan dan pencapaian semasa mereka.

Pada tahun 2015, mereka telah berjaya mendaftarkan Culture Silat di bawah pihak kerajaan sebagai sebuah kelab yang sah di sisi undang-undang untukmengajar dan mengembangkan Seni Gayung Fatani di France.  Walau bagaimana pun kesedihan menimpa semua warga PSGFM baik di France dan Malaysia apabila Allahyarham Tuan Raban dijemput ilahi pada 12 Oktober 2015.

Penulis bersama penerus legasi PSGFM France, dari kanan Ketua Jurulatih Antarabangsa Cikgu Jerome, Ketua Jurulatih dan Pengerusi Culture Silat Cikgu Audran, penulis, Jurulatih Cikgu Mathhias yang sedang mengembangkan sayap ke German dan Jurulatih Kanan Cikgu Mahery.

Kembalinya guru kesayangan ke pangkuan ilahi tidak mematahkan semangat para jurulatih dan anak gelanggang yang ditinggalkan.  Pada 2016 mereka telah berjaya membuka lagi satu gelanggang dengan nama Papensi di Perancis Barat.  Mereka juga sedang dalam usaha mengembangkan Seni Gayung Fatani ke bumi German pula.


PENUTUP

Didoakan agar sahabat-sahabat di France dipermudahkan segala urusan dalam memperjuangkan Seni Gayung Fatani di bumi France dan German serta terus melakrkan kejayaan di hari-hari mendatang.  Ucapan terima kasih kepada Cikgu Audran yang banyak berkongsi maklumat dengan penulis.  Semua gambar yang ada diambil dari laman sesawang mereka.  Sila layari untuk maklumat lanjut berkaitan Culture Silat.


RUJUKAN

http://www.culture-silat.fr/

Cikgu Audran, Ketua Jurulatih PSGFM France / Culture Silat.

2 comments:

Audran Le Guillou said...

Terima kasih kembali kepada penulis Cikgu Izhar yang sentiasa menyokong Culture Silat :)

Izhar Mat Isa said...

Terima kasih kerana sama-sama memperjuangkan Seni Gayung Fatani.